agiografies
Τεχνικές

 Τα υλικά και η χρήση τους

Χρώματα: Τα χρώματα είναι από φυσικά υλικά σε μορφή σκόνης και στο εμπόριο βρίσκονται σε μικρά πλαστικά δοχεία. Τα βασικά χρώματα είναι: ώχρα, όμπρα ωμή, όμπρα ψημένη, σιένα ψημένη, χονδροκόκκινο, κιννάβαρι,  λάκα, πράσινο τσιμέντου, λευκό τιτανίου, μπλε κοβαλτίου και μαύρο.
Αυγοτέμπερα: Είναι μίγμα κρόκου αυγού σε ίση περίπου αναλογία με ξύδι. Με ένα χονδρό πινέλο ανακατεύεται το μίγμα αυτό με τη σκόνη χρώματος σε μια ειδική αυγοθήκη (παλέτα).
Πινέλα: Είναι στρόγγυλα από φυσική τρίχα σαμουριού ή συνθετική τρίχα. Για το βερνίκωμα είναι τα πλακέ πινέλα τύπου σπατουάρ με μεταξωτή συνθετική τρίχα.
Διαβήτης: Χρησιμοποιείται σε ορισμένες εικόνες για το γράψιμο του φωτοστέφανου μαζί με ένα ειδικό εξάρτημα, τον γραμμοσύρτη.
Καρμπόν: Στην μια πλευρά από φύλλο εφημερίδας ρίχνουμε μικρή ποσότητα σκόνης κατά προτίμηση σιένα ή όμπρα ψημένη. Έπειτα με βαμβάκι τρίβουμε την σκόνη πάνω στο φύλλο με τέτοιο τρόπο ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
Βερνίκι: Εξειδικευμένο βερνίκι αγιογραφίας το οποίο αραιώνεται με λίγο καθαρό νέφτι για ομοιόμορφο πέρασμα. Ο καθαρισμός του πινέλου μετά το βερνίκωμα γίνεται με νέφτι white spirit.
Γομολάκα: Η γομολάκα βρίσκεται στο εμπόριο σε πλαστικά δοχεία είτε με τη μορφή καστανόξανθων λεπιών (ξανθιά γομολάκα), είτε με τη μορφή λευκών κόκκων (λευκή γομόλακα). Αραιώνεται με καθαρό οινόπνευμα σε αναλογία τέτοια, ώστε να είναι αρκετά ρευστή.
Χρυσό Αγιογραφίας: Είναι αυτοκόλλητα φύλλα χρυσού, που βρίσκονται σε συσκευασία φυλλαδίου ή σε χαρτιά με διαστάσεις 8cmΧ8cm.
Μιξιόν νερού: Είναι κόλλα που αραιώνεται με νερό κατάλληλη για τη συγκόλληση των φύλλων χρυσού.


Η εικόνα και η προετοιμασία της
 
Οι εικόνες μπορεί να είναι φτιαγμένες είτε από φυσικό ξύλο, όπως πεύκο ή καρυδιά, από κόντρα πλακέ είτε από MDF.
Στο φυσικό ξύλο, όπως και στο κόντρα πλακέ, τρίβεται η επιφάνειά του με γυαλόχαρτο ώστε να γίνει λεία. Έπειτα, με ένα βρεγμένο πανί καθαρίζεται η σκόνη από το ξύλο. Στη συνέχεια, βάφεται η επιφάνεια του ξύλου τρεις με τέσσερις φορές, με χρώμα αγιογραφίας, δημιουργώντας έτσι ένα στρώμα, το οποίο εμποδίζει τους πόρους του ξύλου να απορροφούν τα χρώματα που θα προστεθούν όταν θα δημιουργείται η εικόνα. Στο κόντρα πλακέ βάφονται και τα κάθετα τοιχώματα της εικόνας. Αφού στεγνώσει το χρώμα αυτό, τοποθετείται το καρμπόν με το σχέδιο της εικόνας από επάνω για να περαστεί στο ξύλο. Έτσι διαχωρίζεται η επιφάνεια στην οποία θα γίνει το χρύσωμα που θα περιβάλλει το περίγραμμα του Αγίου.

Για  το χρύσωμα, απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα πλακέ πινέλο το διάλυμα της γομολάκας στην επιφάνεια της εικόνας. Μετά που θα στεγνώσει, περνάμε το μιξιόν στα σημεία όπου θα μπει το χρυσό. Λίγο πριν στεγνώσει το μιξιόν, κολλάμε ένα προς ένα τα φύλλα χρυσού τα οποία είναι αυτοκόλλητα. Κάθε φορά που τοποθετούμε ένα φύλλο χρυσού πάνω στην εικόνα, με βαμβάκι τρίβουμε την χάρτινη πλευρά του και στην συνέχεια την αφαιρούμε. Όταν καλυφθεί η επιφάνεια που θέλουμε με το χρυσό, τοποθετούμε πάλι ένα διαφανές χαρτί πάνω στην εικόνα και ξανατρίβουμε με βαμβάκι. Τέλος περνάμε πάλι ένα χέρι από γομόλακα την χρυσωμένη επιφάνεια.

Η πλάτη και τα γύρω τοιχώματα της εικόνας βάφονται με πλαστικό χρώμα, συνήθως κεραμιδί για το MDF και σκούρο καφέ για το φυσικό ξύλο.


 
Site Map
› Αρχική
› Προφίλ
› Έργα
› Πλεονεκτήματα
› Τεχνικές
› Φιλοσοφία
› Site Map
› Επικοινωνία
Νέα Έργα
› Άγιος Θαδδαίος
› Άγιος Ματθίας
› Άγιος Θωμάς
Επικοινωνία
Ευθύμιος Μαβίδης
Τηλέφωνο: 23411 00995
Κινητό: 6941557447
Φαξ: 23411 00995

E-mail: makis.mavidis@gmail.com
Social Media